NAVIGO-museum zoekt ‘Piekenoazen’ voor zomerexpo

De zomerexpo ‘Onze vissers - Het DNA van het zilte leven’ in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum wordt een expo voor en door vissers. Het museumteam wil heel wat foto’s en objecten tentoon stellen, telkens gekoppeld aan een persoonlijk verhaal van een échte visser.
Daarom zijn ze op zoek naar ‘piekenoazen’, maar ook andere persoonlijke objecten.

‘Een visser zonder piekenoas is gelik een hoere zonder trutte’.

De vissers konden niet zonder een piekenoas, ze hadden er altijd één bij. Het vlijmscherpe zakmes, met een kenmerkende ‘schoppen’ op het lemmet, werd de hele tijd gebruikt aan boord. Zowel om te eten als om de vis te kuisen of om aan het net te werken. Ongetwijfeld zijn er ook heel wat levens te danken aan het mes…
Heb jij jouw Piekenoas nog liggen? Of het vissersmes van jouw vader of grootvader en zou je het graag in de expo zien liggen? Neem dan zeker contact met ons op!

Persoonlijke spullen vertellen het verhaal!

Naast Piekenoazen verzamelt NAVIGO-museum ook andere persoonlijke objecten voor de expo.
Denk aan bijvoorbeeld kledij, zoals een vissersmuts, kloeflaarzen of handschoenen. Het kunnen ook juwelen zijn. Misschien heb jij jouw vader visserskiel nog? Of had jouw moeder een wel een heel bijzondere geluksbrenger voor als je vader op zee zat? Laat het ons zeker weten, misschien komt het stuk wel in de expo ‘Onze Vissers’. Hoe vaker het object werd gebruikt of hoe nauwer het aan het hart lag, des te waardevoller voor de verhalen in onze expo!

Praktisch: jouw stuk in onze expo?

Heb jij iets waarvan je denkt dat het interessant is voor de expo ‘Onze Vissers’? Geef dan zeker een seintje! Passeer eens langs de balie van het museum, bel 058 51 24 68 of mail info@navigomuseum.be. Wil je jouw object terug na de afloop van de expo? Uiteraard is dat geen enkel probleem! Het museumteam is alvast benieuwd naar jouw reactie! Het spreekt voor zicht dat het NAVIGO-museum niet alle objecten ook effectief in de expo zal opnemen.