Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke, immaterieel cultureel erfgoed.

Het garnaalvissen te paard zoals beoefend in Oostduinkerke, is een eeuwenoude ambacht die nauw verbonden is met de natuur en afhankelijk is van de elementen en het getij. De taaie mannen op hun robuuste paarden door de golven zien zwoegen, is zeker een uitstapje waard! 'De garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke' werd op woensdag 4 december 2013 door UNESCO officieel toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Tijdens de maanden maart, april, mei, september, oktober en november volgen de paardenvissers het ritme van de natuur en vissen ze ter hoogte van de Schipgatduinen (St. André) en aan Groenendijk.
In juli en augustus demonstreren ze bijna dagelijks hun ambachtelijke vaardigheden ter hoogte van het centrum van Oostduinkerke–Bad.

Op www.paardevissers.be vindt u onder ‘kalender’ het volledige overzicht van de demonstraties, al dan niet gevolgd door het koken van de garnaal op de dijk.

afbeelding garnaalvissers te paard

De garnaalvisserij te paard is een ambachtelijke vaardigheid die nauw verbonden is met de natuur.

afbeelding garnaalvissers te paard

'De garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke' werd op woensdag 4 december 2013 officieel toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.