Eerste stop: Congo. In de zomer van 1948 trok een Belgische wetenschappelijk onderzoeksteam onder leiding van natuurkundige André Capart naar Belgisch Congo, om er het potentieel van een zeevisserij in Congolese wateren te onderzoeken. De resultaten van deze ‘Expeditie M’Bizi’ bleken positief, en niet veel later werd de rederij ‘Société de Pêche Maritime du Congo’ - kortweg Pemarco - opgericht, die tot 1974 de visvangst in Afrikaanse wateren bleef bedrijven. De beelden werden gemaakt door André Capart in de loop van de jaren 1950.
Vissersgemeenschappen vormen al duizenden jaren het kloppende hart van Noorwegen, en haring maakt een essentieel onderdeel uit van dit verhaal. In dit filmpje keren we terug naar de Noorse kust in de vroege 20e eeuw, om er kennis te maken met hun specifieke manier van haringvisserij. De ‘vissers’ van dienst waren doorheen het jaar vaak actief als boer, maar zakten bij de start van het haringseizoen in januari graag af naar de kust, om een steentje mee te pikken van deze winstgevende onderneming. Het vissen gebeurde zeer dicht bij de kust, met een specifieke vorm van seine-visserij, aangepast aan het landschap.
Vanuit de Noord-Franse havensteden Duinkerke en Gravelines vertrokken eind 19e en begin 20ste eeuw talloze zeilschepen (goélettes) naar IJsland. De havens en schepen mochten dan wel Frans zijn, maar de bemanning bestond voor een groot deel ook uit Vlaamse vissers van de westkust. Per schip mocht een kwart van de matrozen uit het namelijk uit het buitenland komen, en de Vlamingen hadden een goede reputatie als noeste werkers. Samen met hun Franse collega’s wisselden ze hun thuis 6 maanden in voor de gure wateren nabij IJsland, om jacht te maken op kabeljauw. We reizen even mee aan boord van zo’n zeilschip, waar de kabeljauw met de kollijn binnengehaald wordt.
Na het bezoek aan onze zuiderburen gisteren, nemen we vandaag een kijkje bij onze noorderburen. Dit fragment toont de Nederlandse beugvisserij in 1922. Bij de beugvaart wordt een lange lijn in zee uitgezet, met daaraan een ingewikkeld systeem van zijlijnen met geaasde haken.
Na onze buitenlandse avonturen, eindigen we deze week graag terug op Belgische bodem, net als de bemanning van de O.313 Falcon in dit fragment. Kapitein William en bemanningsleden Oscar, André, Johan, Dirk en Roger keren huiswaarts met de opbrengst van hun reis. Na het lossen van de vangst is het eindelijk tijd voor rust…