In natuurgebied Doornpanne werd de in 1928 verdwenen Golf Sint-André ingeruild voor een oprukkende villawijk. Op de boothotels La Péniche (1933), De Normandie (1936) en een handvol villa’s na, stopte de verdere uitbreiding. 

Je staat hier pal op de middeleeuwse parochiegrens tussen Koksijde en Oostduinkerke. De duinen ten westen, tot aan de grens met Adinkerke (De Panne), behoorden in het verleden toe aan de Duinenabdij. 

Omstreeks 1876-1878 werd met de aanleg van de Leopold II-laan de ontwikkeling en verdere groei van Oostduinkerke als badstad gestimuleerd. De duinen van Sint-André, de zogenoemde Schipgatduinen zeewaarts van de Doornpanne, gebruikten strandvissers vroeger erg vaak als trekweg. Nog steeds neemt een deel van de garnaalvissers deze weg.

Meer over het ontstaan van beide boothotels

La Péniche is de oudste van de twee boothotels. Péniche betekent in het Frans binnenschip en dat verklaart ook de vorm van het gebouw. De dan in de streek bekende familie Van den Bergh wil hier een horecazaak uit de grond stampen, maar beschikt niet over voldoende fondsen. De familie klopt aan bij kunstschilder Robert Buyle en diens schoonbroer Fernand Simon. Deze laatste runt in Parijs een bistro. De gedachte achter het concept blijkt een schot in de roos. Binnen de kortste keren vinden Franse toeristen de weg naar La Péniche. Deze toeristen bezaten veel duinvilla’s in Oostduinkerke, de rest was in het bezit van kapitaalkrachtige Brusselaars en Walen. Twee jaar na de start merkten de geldschieters dat de zaak erg goed draaide en vatten ze het plan op om de familie Van den Bergh uit La Péniche te werken en zelf de uitbating over te nemen.

De Normandie, letterlijk een steenworp verderop, is gebouwd als reactie op de bittere zakelijke wending in La Péniche. De Normandie is genoemd naar een beroemd Frans schip. Jean Van den Bergh, de oorspronkelijke uitbater van La Péniche, opende het concurrerende hotel in 1936. Deze zet markeerde het begin van een jarenlange rivaliteit tussen de twee zaken.

In 1964 nam Luc Mestdagh samen met zijn vrouw Yvonne Wellens La Péniche over. Zij breidden het aanbod van het befaamde hotel uit met zelfgemaakte delicatessen, wat bijdroeg aan de groei van het familiebedrijf. Tegenwoordig is La Péniche een bloeiend vakantiehuis, dat een unieke ervaring biedt in een historische setting.

In 2005 restaureerden de huidige eigenaars van De Normandie het monument met veel respect voor de oorspronkelijke architectuur en wonnen in 2007 de Vlaamse monumentenprijs. In 2020 onderging De Normandie nogmaals een transformatie waarbij het interieur volledig werd vernieuwd.

Beide gebouwen zijn opgenomen als beschermd erfgoed op 28 januari 1994.

Albert I-Laan 4, Koksijde - Oostduinkerke

Koninklijke Baan 1, Koksijde