In 2024 ontvangen we je in een gloednieuw museum

De deuren van NAVIGO-museum blijven voorlopig gesloten. Er komt een potvis wonen! Het skelet van Valentijn van Sint André keert binnenkort terug naar Koksijde en dat heeft ingrijpende gevolgen voor het NAVIGO-museum. Want om het skelet van 17 meter te tonen, is er meer ruimte nodig. Daarom is het museum gesloten. 

De opening van het nieuwe museum is gepland in september 2024. Ondertussen vindt ook de eerder geplande bouw van een nieuwe depotruimte en demonstratiekeuken plaats.

Dit project voeren we uit i.s.m. HAVANA architectuur, o.l.v. Bert Haerynck

Nieuw museum

Als een evenwaardige schakel nestelt het nieuwe museumdeel zich naast de bestaande gebouwen en takt aan daar waar het oude deel wordt losgeknipt. De museumvleugel zoekt de perceelgrens op en schaart zich zo naast de bouwlijn van de basisschool en de huizenrij verderop in de Vrijheidsstraat, waar ook de nieuwe toegang komt. 

Nieuw museum

In de Pastoor Schmitzstraat verrijst een nieuw depotgebouw. Dit pand zal in de eerste plaats dienst doen als veilig onderkomen voor de NAVIGO-collectie. Niet alle stukken worden in de permanente collectie getoond aan het publiek.

Potvis Valentijn

Het is ondertussen van mei 2019 geleden dat potvis Valentijn werd opgegraven. Sindsdien is de potvis in goede handen bij Prof. dr. Pieter Cornillie en zijn team van de Universiteit Gent, faculteit diergeneeskunde - vakgroep Morfologie. Alle updates over het project lees je hier! 

Benieuwd?

NAVIGO-museum is dan wel gesloten, maar blijft open op www.navigomuseum.be.

Of via @navigomuseum op Facebook en Instagram.

Wil je de werken op de voet volgen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief.

Timing van de werken

Potvisvleugel

 • Voorontwerp:
  september – december 2020
 • Definitief ontwerp (omgevingsvergunning):
  mei 2021
 • Uitvoeringsontwerp:
  mei 2021 – september 2021

Depot & potvisvleugel

 • Aanbesteding/gunning: november 2021
 • Uitvoering:
  maart 2022 – september 2023
 • Voorlopige oplevering:
  oktober 2023
 • Definitieve oplevering:
  in overleg

Heimwee? Bezoek het museum online!

Gesloten of niet, NAVIGO-museum blijft open voor alle geïnteresseerd publiek! Klik jezelf een gepersonaliseerd museumbezoek door onze virtuele gebouwen, of laat je leiden. Onderweg vertellen we diverse verhalen bij opmerkelijke objecten en bijzondere scènes.