Collectie

We kennen allemaal het beeld van de Oostduinkerkse garnaalvisser te paard met een gele jekker en bijpassende zuidwester. Hun ‘zeekostuum’ is gemaakt uit oliegoed, een ondoordringbaar linnen. Maar welk oliegoed droegen de zeevissers vroeger om zich te beschermen tegen wind, water en kou?

Collectie

De Bikjsjes – een Oostduinkerkse vissersdynastie. 

Collectie

‘Een visser zonder piekenoas is gelik een hoere zonder trutte’. De vissers konden niet zonder een piekenoas, ze hadden er altijd één bij. Maar wat is een piekenoas en waarom was hij zo gegeerd bij de vissers? Waar werd de piekenoas gemaakt en hoe geraakten vissers aan hun exemplaar?

Collectie

Panger en plunjezak: twee noodzakelijke attributen voor elke visser die voor langere tijd de golven moest trotseren.

Collectie

Object in de kijker – Brieven van IJslandvaarders. 

Collectie

Object in de kijker: prent
Gezigt der ontledings-werkzaamheden van den Walvisch van Michel Thomas Antonius Van Cuyck

Collectie

Begin jaren 1880 combineerden vader en zoon Musin hun talent voor het educatieve kinderboekje La Pêche Nationale Belge (ca. 1882), dat aan de hand van 16 ingekleurde lithografieën de vissoorten, schelpen en de visserij aan de Belgische kust in beeld bracht. De bijhorende teksten werden voorzien door ene Karel Sneevoet. La Pêche Nationale Belge werd in 2018 toegevoegd aan de collectie van het NAVIGO-museum.

Collectie

Objectnummer 4827
Deelcollectie: Documenten en persoonlijke documenten

Collectie

Op basis van enkele collectiestukken, vertellen we het verhaal van Scheepswerf Panesi.

Collectie

Dit scheepsmodel van een haringbuis werd in 1985 gemaakt door Gaston Desnerck, de eerste conservator van het Nationaal Visserijmuseum. De haringbuis is voorzien van drie masten en is opgetuigd met vier zeilen. Normaal is dit scheepsmodel een vaste waarde in ons NAVIGO-museum, maar sinds mei 2016 pronkt het stuk in de expo ‘Antwerpen à la carte’ in het Museum aan de Stroom (MAS). Nog tot mei 2020 helpt deze haringbuis daar het verhaal te schetsen van de intieme band tussen voedsel en de stad Antwerpen.